| Składniki | Wykonanie |
|---|---|
| 450 gram (1 opakowanie) szpinaku mrożonego NORDIS, 3 duże ząbki czosnku, 30 gram masła, 5 łyżeczek śmietany (gęsta, kwaśna 12%), garść startego żółtego sera (np. gouda, zamojski, morski), sól, pieprz, VEGETA, gałka muszkatołowa | Jeszcze zamrożony szpinak (w opakowaniu) połozyć na stole i kilka razy uderzyć cięzkim przedmiotem (np. młotkiem), aby pokruszyć. Dopiero wtedy zdjąć opakowanie, zaś szpinak włożyć do garnka na małym ogniu i powoli rozmrażać. Rozmrożony szpinak bezie wodnisty, dalej go gotować, aby odparować wodę. W tym czasie drobno pokroić czosnek i dodać do szpinaku. Gdy woda odparuje dodać masła, posolić, popieprzyć, dać wegety i poddusić. Nastepnie dodać śmietany i trochę gałki muszkatołowej, wymieszać ciągle dusząc. Na koniec dodać startego żółtego sera, mieszać i dusić do momentu rozpuszczenia sera. Tak przygotowany szpinak polecam nawet zagorzałym przeciwnikom! Dobry jako nadzienie do nalesników lub jako samodzielne danie. SMACZNEGO! |