| Składniki | Wykonanie |
|---|---|
| 1 śmietana (ja daję kwaśną)- 250g 18% 6 dag drożdży kostka masła lub margaryny 1 jajko 4 szklanki mąki szczypta soli | W dużej misce wymieszać śmietanę z drożdzami, dodać roztopiony (ale lekko schłodzony) tłuszcz, sól oraz jajko, wymieszać. Następnie dodawać stopniowo mąkę i ugniatać ciasto, aż stanie się jednolitą masą. Odstawić na godzinę do lodówki (tak, tak do lodówki!) Gdy ciasto urośnie, podzielić na mniejsze porcje. Każdą rozwałkować na cieniutki, w miarę okrągły placek (nie trzeba podsypywać mąką). Placek podzelić na osiem części (tak jak na zdjęciu). Na każdą (przy szerszym brzegu) nakładać odrobinę marmolady lub dżemu (ważne żeby był gęsty, bo może wypłynąć podczas pieczenia). Ciasto zawijać dość ciasno, formując ładne, zaokrąglone rogaliki. Rogaliki maczać w rozbełtanym jajku (tylko z wierzchu, by lukier się nie przypalił) i przyłożyć do cukru. Poukładać na nasmarowanej tłuszczem blasze i pieć w nagrzanym piekarniku (ok. 180o) aż nabiorom ładnego złotego kolorku (różnie to bywa, ale przeważnie ok. 10-15 minut) |