pierniczki
SkładnikiWykonanie
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła lub margaryny
1 jajo
1 dag sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
Mąkę wymieszać z sodą (1 dag sody to mniej więcej czubata łyżeczka do herbaty).
Miód podgrzać razem z masłem, cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką i jajkiem.
Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Różnej grubości pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale surowe ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu.
Ciastka należy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut.

Lukier do pierniczków:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
podgrzać i smarować