| Składniki | Wykonanie |
|---|---|
| 50 dag mąki 20 dag cukru pudru 20 dag miodu 12 dag masła lub margaryny 1 jajo 1 dag sody oczyszczanej 2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika | Mąkę wymieszać z sodą (1 dag sody to mniej więcej czubata łyżeczka do herbaty). Miód podgrzać razem z masłem, cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką i jajkiem. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Różnej grubości pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale surowe ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu. Ciastka należy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut. Lukier do pierniczków: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny podgrzać i smarować |