| Składniki | Wykonanie |
|---|---|
| 1/2 kg sera półtłustego 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 1/4 litra kwaśnej śmietany cukier waniliowy olej do smażenia (do zimnego dodać mały kieliszek spirytusu) cukier puder po posypania lub lukier cytrynowy | Przesianą mąkę i sodę wysypać na stolnicę, ser, żółtka, cukier, smietanę i ocet zmikksować na "serek homogenizowany" i dodać do mąki Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką, przełożyć na talerz. Ucinać ciasto po kawałku, wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm, wykrawać szklanką kółka, zrobić w środku małą dziurkę. Najlepiej wyrobić wszystkie oponki,układając je na lekko oprószonej mąką desce. Wtedy smażenie idzie bardzo sprawnie Wrzucać oponki na gorący tłuszcz,smażyć na złoty kolor. |