oponki
SkładnikiWykonanie
1/2 kg sera półtłustego
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1/4 litra kwaśnej śmietany
cukier waniliowy


olej do smażenia (do zimnego dodać mały kieliszek spirytusu)
cukier puder po posypania lub lukier cytrynowy
Przesianą mąkę i sodę wysypać na stolnicę,
ser, żółtka, cukier, smietanę i ocet zmikksować na "serek homogenizowany"
i dodać do mąki
Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką, przełożyć na talerz.
Ucinać ciasto po kawałku, wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm,
wykrawać szklanką kółka, zrobić w środku małą dziurkę.

Najlepiej wyrobić wszystkie oponki,układając je na lekko oprószonej
mąką desce. Wtedy smażenie idzie bardzo sprawnie

Wrzucać oponki na gorący tłuszcz,smażyć na złoty kolor.

Link na Wielkie Żarcie