kluski śląskie
SkładnikiWykonanie
Na kluski:
4 duże ziemniaki
ok. szklanki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
1 jajko
Na sos:
30 dag szynki wieprzowej
15 dag boczku wędzonego
1 łyżka sosu sojowego
kostka do sosów Kucharek
1 łyżka musztardy francuskiej
mąka
sól, pieprz, majeranek, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
ząbek czosnku
tłuszcz do smażenia
Kluskie śląskie:
ziemniaki obieramy i gotujemy z łyżeczką soli
następnie studzimy je i przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa
stolnicę opruszyć mąką, położyć na to masę ziemniaczaną, zrobić wgłębienie, wbić jajko, popieprzyć,wymieszać razem
następnie dosypywać w trakcie wyrabiania ciasta mąkę na stolnice (nie na ciasto) i zalepieć do środka. Przestać dosypywać mąki kiedy ciasto nabierze sprężystości
z ciasta odrywać małe kawałki, obraczać je w mące i wyrabiać kuleczki, w których palcem zrobić wgłębienie
w garnku zagotować wodę z solą
wrzucać kluski do wrządku, gotować ok. minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię
można przepłukać je w zimnej wodzie
Sos mięsny
mięso kroimy na kawałki i delikatnie rozbijamy każdy tłuczkiem
solimy (nie za dużo) i obtaczamy w mące
rozgrzewamy tłuszcz na patelni
smażymy mięso na złoty kolor
następnie dorzucamy na patelnię pokrojony w kosteczkę boczek
chwile podsmażamy i zalewamy wrządkiem, tak aby mięso było zakryte
dodajemy kostkę do sosów, sos sojowy i musztardę oraz liście laurowe i ziele angielskie
gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok 50 min) na wolnym ogniu
dodajemy posiekany czosnek i majeranek
łyżkę mąki rozrabiam z niewielką ilością zimnej wody i zagęszczamy tym sos.
pod koniec możemy jeszcze doprawić musztardą i czosnkiem granulowanym

Link na Wielkie Żarcie