| Składniki | Wykonanie |
|---|---|
| Na kluski: 4 duże ziemniaki ok. szklanki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1 jajko Na sos: 30 dag szynki wieprzowej 15 dag boczku wędzonego 1 łyżka sosu sojowego kostka do sosów Kucharek 1 łyżka musztardy francuskiej mąka sól, pieprz, majeranek, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego ząbek czosnku tłuszcz do smażenia | Kluskie śląskie: ziemniaki obieramy i gotujemy z łyżeczką soli następnie studzimy je i przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa stolnicę opruszyć mąką, położyć na to masę ziemniaczaną, zrobić wgłębienie, wbić jajko, popieprzyć,wymieszać razem następnie dosypywać w trakcie wyrabiania ciasta mąkę na stolnice (nie na ciasto) i zalepieć do środka. Przestać dosypywać mąki kiedy ciasto nabierze sprężystości z ciasta odrywać małe kawałki, obraczać je w mące i wyrabiać kuleczki, w których palcem zrobić wgłębienie w garnku zagotować wodę z solą wrzucać kluski do wrządku, gotować ok. minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię można przepłukać je w zimnej wodzie Sos mięsny mięso kroimy na kawałki i delikatnie rozbijamy każdy tłuczkiem solimy (nie za dużo) i obtaczamy w mące rozgrzewamy tłuszcz na patelni smażymy mięso na złoty kolor następnie dorzucamy na patelnię pokrojony w kosteczkę boczek chwile podsmażamy i zalewamy wrządkiem, tak aby mięso było zakryte dodajemy kostkę do sosów, sos sojowy i musztardę oraz liście laurowe i ziele angielskie gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok 50 min) na wolnym ogniu dodajemy posiekany czosnek i majeranek łyżkę mąki rozrabiam z niewielką ilością zimnej wody i zagęszczamy tym sos. pod koniec możemy jeszcze doprawić musztardą i czosnkiem granulowanym |