| Składniki | Wykonanie |
|---|---|
| Ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 100 ml zimnej wody pół łyżeczki soli Farsz: 300 g mrożonego szpinaku 100 g suszonych pomidorów 250 g wędzonego boczku 1-2 cebule lub por świeżo zmielony pieprz 1-2 łyżki oleju 150 g sera mozzarella z zalewy (starty) | Z mąki, soli, pokrojonego na kawałki zimnego masła i zimnej wody zagniatać ciasto do momentu aż przestanie przylegać do dłoni. Uformować kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. W międzyczasie przygotować farsz. Na patelni na oleju usmażyć drobno pokrojoną cebulę (ew. pora), dodać boczek, posmażyć chwilę razem. Dorzucić pokrojone pomidory, a na sam koniec zamrożony szpinak. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, smażyć razem do odparowania wody. Doprawić pieprzem. Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę (ok. 28cm). Aby ciasto nie wybrzuszyło się, należy na środek położyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć go grochem/fasola. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na 5-7 minut. Pilnować, aby ciasto się nie zrumieniło. Wyjąć ciasto z piekarnika, wypełnić farszem, posypać startym serem i zapiekać aż brzegi ciasta staną się rumiane. |