Sopa de Trotilla
SkładnikiWykonanie
2 małe posiekane cebule
odrobina smalcu
1 łyżka epasote (komosa piżmowa - meksykańska przyprawa do zup i fasoli u nas niedostępna można użyć np. cząbru lub oregano)
6 pomidorów
1-2 całe papryki chipotle
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego)
Oraz:
1 tortilla kukurydziana
olej do smażenia
pokrojony ser typu mozzarella (Meksykanie używają produkowanego w Meksyku sera o nazwie chihuahua)
1 pokrojone dojrzałe awokado
suszona chili meksykańska (lub świeża papryczka chili upieczona na grillu najpierw trzeba ją namoczyć w oleju a dopiero potem upiec)
gęsta kwaśna śmietana
Podsmaż posiekane cebule na odrobinie smalcu, dodaj epasote, całe pomidory, papryki i czosnek. Wlej bulion, gotuj około 10 minut. Potem zmiksuj zupę i przetrzyj ją przez gęste sitko. Tortillę pokrój w paseczki, podsmaż na oleju i przełóż na głębokie talerze. Dodaj ser i awokado, wlej zupę. Udekoruj kleksem śmietany, posyp pokrojoną suszoną chili

Link na Wielkie Żarcie