| Składniki | Wykonanie |
|---|---|
| *25 g świeżych drożdży *1,5 szklanki mąki ja użyłam typu 450, ale właściwie panuje tutaj dowolność * zioła (bazylia, oregano) *sól *olej *ciepła woda ( nie gorąca! ) *ketchup *koncentrat pomidorowy | 1. Do miski przesiewamy 1, 5 szkl. mąki, następnie przyprawiamy szczyptą soli i ziołami oraz papryką. Jeśli chcesz, żeby pizza była aromatyczna, nie żałuj przypraw, słabo czuć je w cieście. 2. Do szklanki wrzucamy drożdże, do połowy wypełniamy ciepłą wodą, dodajemy 1,5 łyżki oleju i 3 płaskie łyżeczki cukru. Dokładnie mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. 3. Tak powstały zaczyn dodajemy do mąki z przyprawami i mieszamy łyżką dopóki mąka wypije całą wodę. Następnie zagniatamy ciasto (warto podsypać mąką). 4. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować sobie sos oraz składniki do pizzy. 5. Przygotowanie sosu polega na zmieszaniu wszystkich składników razem. 6. Papier do piczenia lekko natłuszczamy olejem. Dzięki temu spód pizzy będzie megachrupiacy. 7. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy na olejony papier i formujemy ładne koło. UWAGA! Nie wałkujemy ciasta do pizzy! Wałkowanie zatyka pory i sprawia, że pizza jest płaska, a nie puszysta. 8. Smarujemy ciasto olejem, sosem i kładziemy dodatki. Teraz następuje proces pieczenia. Jak upiec pizzę w domowych warunkach tak, by przypominała taką z kamiennego pieca? Wspomniałam już o natłuszczeniu olejem papieru do pieczenia. Poza tym blachę na której będziemy piec nasza pizzę nagrzewamy razem z piekarnikiem nastawionym na 250 stopni Celsjusza. Po nagrzaniu wyciągamy gorącą blachę, kładziemy papier z pizzą i pieczemy 8-10 minut. Po upieczeniu kładziemy ruszt-kratkę nad zlewem, na to upieczoną pizzę ( bez papieru) i czekamy minutę, aż odparuje i dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Teraz pozostaje nam tylko kroić i wcinać, oczywiście z naszym sosem pomidorowym. E voila. Smaczna pizza gotowa. Gwarantuję, że po spróbowaniu jej skończycie zamawiać pizzę do domu, bo przygotowanie tej zajmuje około godzinę, piecze sie szybko, ja jak pachnie... ;) Ważne, żeby dodać ser mozarella- bardzo wpływa na smak pizzy. Teraz możecie poczuć się jak we włoskiej restauracji, nie wychodząc z domu, i to za śmieszne pieniądze. ;) |