| Składniki | Wykonanie |
|---|---|
| biały ser jajko mąka mielone orzechy cukier puder trochę śmietanik masło | rozgnieść ser dodać jajko i trochę mąki (tyle ile samo weźmie ;) zagnieść na twarde ciasto pokroić na kopytka gotować 3min od wypłynięcia podsmarzyć na maśle osobno mielone orzechy wymieszane z cukrem pudrem wsypać do roztopionego masła wymieszać i dodać odrobinę śmietanki dodać kopytka, wymieszać i gotowe |
| Składniki | Wykonanie |
|---|---|
| 50 dkg twarogu 3 jajka 1- 1,5 szklanki mąki 5 dkg masła szczypta soli | Utrzeć masło z żółtkami, dodać twaróg i wszystko razem ucierać. Do masy dodać ubitą pianę z białek , szczyptę soli i mąkę. Delikatnie wymieszać. Z ciasta uformowac wałek i pociąć go na ukośne kawałki. Pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować około 5 min od wypłynięcia ich na wierzch.Po wyjęciu polać masłem i bułką tartą oraz posypać cukrem. |