| Składniki | Wykonanie |
|---|---|
| 40 dkg śledzi (z beczki lub filetów) mała cebula 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki zwykłej musztardy łyżeczka curry | Obrane i wyfiletowane śledzie namoczyć w lodowatej wodzie, ok. 1 - 3 godziny. W trakcie moczenia wodę wymienić. Po godzinie spróbować czy straciły ostro słony smak i ewentualnie, gdyby jeszcze smakowały zbyt słono, ponownie wymienić wodę i moczyć dalej. Rybę pokroić w 2-3 cm kawałki i ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem na sicie by straciła ostrość. Śmietanę, majonez, musztardy, pokrojoną cebulę i curry wymieszać. Powstałym sosem zalać śledzie i wstawić na kilka godzin do lodówki. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/11/sledzie-w-sosie-musztardowym.html#sthash.RqF6N254.dpuf |