Śledzie w sosie musztardowym
SkładnikiWykonanie
40 dkg śledzi (z beczki lub filetów)
mała cebula
150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżeczki zwykłej musztardy
łyżeczka curry
Obrane i wyfiletowane śledzie namoczyć w lodowatej wodzie, ok. 1 - 3 godziny. W trakcie moczenia wodę wymienić. Po godzinie spróbować czy straciły ostro słony smak i ewentualnie, gdyby jeszcze smakowały zbyt słono, ponownie wymienić wodę i moczyć dalej. Rybę pokroić w 2-3 cm kawałki i ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem na sicie by straciła ostrość. Śmietanę, majonez, musztardy, pokrojoną cebulę i curry wymieszać. Powstałym sosem zalać śledzie i wstawić na kilka godzin do lodówki. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/11/sledzie-w-sosie-musztardowym.html#sthash.RqF6N254.dpuf

Link na Wielkie Żarcie