| Składniki | Wykonanie |
|---|---|
| 250 g makaronu łazanki (można zrobić samemu, ale mnie się nie chciało) 500 g kapusty kiszonej (może być trochę więcej) 2 cebule 10-12 pieczarek laska albo i dwie kiełbasy (u mnie wiejska) 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego pieprz, kminek, chili | Kapustę pokroić, włożyć do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 40 minut od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha. Dwie cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Gdy będzie złota dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki. Podsmażyć wszystko razem (aż woda z pieczarek odparuje) i przełożyć do kapusty. Całość doprawić pieprzem, szczyptą chili i kminku. Makaron ugotować al dente, dodać do kapusty i wymieszać. |